گروه:
کشاورزی
کارفرما:
سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان
مجری:
عبدالنبی باقری - مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی هرمزگان چکیده طرح:
کنه¬های تارسونومید دارای بدنی کوچک، بعضا کشیده و بیضی شکل هستند که برخی گونه¬های آنها از آفات مهم محصولات کشاورزی محسوب می¬شوند. مهم¬ترین گونه خسارتزای این خانواده، کنه¬های جنس Polyphagotarsonemus spp. هستند که تحت نام¬های کنه زرد، کنه زرد پهن و ... معروف هستند. این کنه¬ها به بیش از 60 خانواده گیاهی حمله می¬کنند. خسارت این کنه¬ها روی فلفل دلمه بسیار شدید و قابل توجه می¬باشد. کنترل این آفت با استفاده از سموم دفع آفات، به دلیل ماهیت مخفی بودن آنها بسیار دشوار بوده و معمولا موثر نیست. علاوه بر این، آنها به سرعت در برابر کنه کش¬ها، مقاوم می¬شوند. گرچه هنوز هم از آفتکشها به طور گستردهای برای کنترل این آفت استفاده میشود، ولی تقاضای عمومی برای کاهش استفاده از سموم دفع آفات و خروج برخی از ترکیبات شیمیایی به دلیل اثرات مضر آنها بر تولید کنندگان، مصرف کنندگان و محیط زیست، در حال افزایش است. کنترل بیولوژیک و مدیریت تلفیقی آفات از تکنیکهای موثر برای حفاظت محصولات در برابر آفات و بیماری¬های گیاهی هستند که علاوه بر کاهش مصرف سموم، نشان داده شده است به دلیل ویژگیهای مثبت ذاتی آنها (سالمتر برای کارگران مزرعه و افرادی که در جوامع کشاورزی زندگی میکنند، عدم گیاه سوزی گیاهان) از نظر اقتصادی نیز برای تولیدکنندگان سودمند می¬باشد. این پروژه در قالب طرح بلوک¬های کامل تصادفی با سه تیمار استفاده از کنه شکارگر، کنه کش شیمیایی و تیمار شاهد انجام خواهد شد. هر تیمار دارای چهار تکرار خواهد بود. جمعیت اولیه کنه شکارگر Neoseiulus cucumeris از انسکتاریوم¬های پرورش این گونه تهیه و به آزمایشگاه منتقل خواهد شد. در فاز بعدی و بر اساس نقشه اجرای پروژه، این شکارگر روی گیاهان آلوده به کنه Polyphagotarsonemus latus در گلخانه فلفل رهاسازی و کارایی آنها در مقایسه با کنه کش شیمیایی بررسی خواهد شد. برای این منظور کارایی کنه شکارگر و کنه کش شیمیایی در کاهش جمعیت کنه زرد در فواصل زمانی مختلف (قبل و بعد از رهاسازی کنه و انجام سمپاشی) بررسی خواهد شد. همچنین میزان عملکرد هر تیمار در چندین نوبت برداشت محصول فلفل اندازه گیری می¬شود. در پایان شاخص¬هایی مانند تعداد گل و رشد بوته¬ها نیز در فواصل زمانی مختلف اندازه گیری خواهد شد. در نهایت با استفاده از نرم افزار آماری SAS داده¬های به دست آمده تجزیه و تحلیل می¬شوند.
اهداف طرح:
- بررسی امکان استفاده از دشمنان طبیعی علیه کنه پهن فلفل دلمه گلخانه
-بررسی امکان حل مشکل رشد سینوسی بوته¬ها و گل¬سوزی در بوته¬های فلفل ناشی از فعالیت کنه پهن فلفل دلمه گلخانه
- مقایسه کنترل شیمیایی و کنترل بیولوژیک علیه کنه پهن فلفل دلمه گلخانه
- کاهش مصرف آفت کش¬ها در گلخانه و تولید محصول سالم
دستاوردها:
کنه¬های تارسونومید دارای بدنی کوچک، بعضا کشیده و بیضی شکل هستند که برخی گونه¬های آنها از آفات مهم محصولات کشاورزی محسوب می¬شوند. مهم¬ترین گونه خسارتزای این خانواده، کنه¬های جنس Polyphagotarsonemus spp. هستند که تحت نام¬های کنه زرد، کنه زرد پهن و ... معروف هستند. این کنه¬ها به بیش از 60 خانواده گیاهی حمله می¬کنند. خسارت این کنه¬ها روی فلفل دلمه بسیار شدید و قابل توجه می¬باشد. کنترل این آفت با استفاده از سموم دفع آفات، به دلیل ماهیت مخفی بودن آنها بسیار دشوار بوده و معمولا موثر نیست. علاوه بر این، آنها به سرعت در برابر کنه کش¬ها، مقاوم می¬شوند. گرچه هنوز هم از آفتکشها به طور گستردهای برای کنترل این آفت استفاده میشود، ولی تقاضای عمومی برای کاهش استفاده از سموم دفع آفات و خروج برخی از ترکیبات شیمیایی به دلیل اثرات مضر آنها بر تولید کنندگان، مصرف کنندگان و محیط زیست، در حال افزایش است. کنترل بیولوژیک و مدیریت تلفیقی آفات از تکنیکهای موثر برای حفاظت محصولات در برابر آفات و بیماری¬های گیاهی هستند که علاوه بر کاهش مصرف سموم، نشان داده شده است به دلیل ویژگیهای مثبت ذاتی آنها (سالمتر برای کارگران مزرعه و افرادی که در جوامع کشاورزی زندگی میکنند، عدم گیاه سوزی گیاهان) از نظر اقتصادی نیز برای تولیدکنندگان سودمند می¬باشد. این پروژه در قالب طرح بلوک¬های کامل تصادفی با سه تیمار استفاده از کنه شکارگر، کنه کش شیمیایی و تیمار شاهد انجام خواهد شد. هر تیمار دارای چهار تکرار خواهد بود. جمعیت اولیه کنه شکارگر Neoseiulus cucumeris از انسکتاریوم¬های پرورش این گونه تهیه و به آزمایشگاه منتقل خواهد شد. در فاز بعدی و بر اساس نقشه اجرای پروژه، این شکارگر روی گیاهان آلوده به کنه Polyphagotarsonemus latus در گلخانه فلفل رهاسازی و کارایی آنها در مقایسه با کنه کش شیمیایی بررسی خواهد شد. برای این منظور کارایی کنه شکارگر و کنه کش شیمیایی در کاهش جمعیت کنه زرد در فواصل زمانی مختلف (قبل و بعد از رهاسازی کنه و انجام سمپاشی) بررسی خواهد شد. همچنین میزان عملکرد هر تیمار در چندین نوبت برداشت محصول فلفل اندازه گیری می¬شود. در پایان شاخص¬هایی مانند تعداد گل و رشد بوته¬ها نیز در فواصل زمانی مختلف اندازه گیری خواهد شد. در نهایت با استفاده از نرم افزار آماری SAS داده¬های به دست آمده تجزیه و تحلیل می¬شوند.